Siirry sisältöön
1/2024, Koulutus ja osaaminen

Satasairaalan anestesiologian ja tehohoidon yksikkö palkittiin hyvästä perehdytyksestä

Uudet erikoistuvat lääkärit otetaan tasavertaisina jäseninä mukaan työyhteisöön ja heillä on nimetyt perehdyttäjät. Kun kynnys avun ja tuen pyytämiseen on matala, myös potilasturvallisuus paranee.

Parhaan perehdyttäjän palkinnon jakoivat Lääkäripäivillä 24.1.2024 Nuorten Lääkärien Yhdistys, Suomen Lääkäriliitto ja Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus. Palkinto perustui erikoistuville lääkäreille suunnattuun koulutuspaikkakyselyyn.

Palkinnon vastaanotti erikoislääkäri ja koulutusvastaava Tanja Ahtiainen (kuvassa). Hän kertoo, että yksikössä ilahduttiin, kun kuultiin, että juuri heidän yksikkönsä on saanut muita suuremman määrän erinomaisia kokonaisarvioita perehdytyksestä.

Avoimissa palautteissa yksikköä kiitettiin muun muassa näin:
– Täällä otetaan huomioon yksilöllisesti jokaisen erikoistuvan kehittyminen ja työtehtävien vaikeustasoa lisätään sopivassa suhteessa osaamistasoon.

Perehdytyksen kolme kulmakiveä

Perehdytysohjelmaa on pitkäjänteisesti kehitetty. Ahtiainen kertoo kysyneensä kollegoiltaan heidän näkemyksiään siitä, mitkä perehdytysohjelman vahvuudet ovat.

Samat kolme asiaa olivat toistuneet vastauksissa: 1) jokainen saa oman tuutorin ensimmäiseksi kahdeksi viikoksi, 2) aina kun erikoistuva lääkäri kohtaa uuden toimenpiteen, hän saa erikoislääkärin tuekseen ja 3) yksikössä on hyvä yhteishenki, jonka vuoksi tukea ja neuvoa on helppo kysyä.

Oman tuutorin tuki kahdeksi viikoksi

Ennen uuden erikoistuvan lääkärin tuloa sovitaan etukäteen, kuka toimii hänen tuutorinaan.

Ennen kuin tuutorin kanssa sukelletaan lääkärin ydintyöhön, perehdyttää yksikön ylilääkäri Aleksi Lahti sairaalaan liittyviin käytännön asioihin. Hän neuvoo muun muassa tietojärjestelmäasioissa sekä kertoo, mistä löytyvät ruokala ja pukukaapit.

– Tuutorin kanssa mennään aluksi melkein käsi kädessä se kaksi viikkoa. Siinä myös tutustutaan hyvin, jonka vuoksi myöhemminkin on helppo kysyä omalta tuutorilta neuvoa, kuvailee Ahtiainen.

Nimetty ohjaaja jokaiseen uuteen toimenpiteeseen

Aina kun erikoistuva lääkäri kohtaa uuden toimenpiteen, nimetään hänelle siihen ohjaaja. Tällainen tilanne on edessä esimerkiksi silloin, kun erikoistuva lääkäri menee ensimmäistä kertaa tekemään puudutusta sektioon tai lonkkaproteesileikkaukseen.

 He tekevät yhdessä töitä sen päivän ja tarvittaessa kyseistä toimenpidettä useammankin kerran.

Hyvä yhteishenki ja tasavertaisuus parantavat potilasturvallisuutta

– Meillä on yhteinen kanslia, jossa vietämme aikaa. Meillä ei ole kahden kerroksen väkeä, kuvailee Ahtiainen.

Tasavertainen kohtelu lisää potilasturvallisuutta, koska silloin neuvoja ja tukea uskaltaa pyytää matalalla kynnyksellä.

Yksikön jokainen lääkäri osallistuu perehdytykseen ja toimii vuorollaan tuutorina. Ahtiaisen mukaan perehdytys koetaan innostavana. Kun omasta alastaan on aidosti kiinnostunut, myös omaa osaamistaan jakaa mielellään.

Toinen syy liittyy potilasturvallisuuteen.                                    

– Anestesia on alana sellainen, että tietyt asiat täytyy oppia tai muuten tulee isoja ongelmia. Sekä perehdyttäjällä että perehtyvällä on korkea motivaatio siihen, että taidot kehittyvät.

Asiakas- ja potilasturvallisuuden perehdytyksen muistilista

Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus on julkaissut verkkosivuillaan muistilistan, josta löytyvät asiakas- ja potilasturvallisuuden kannalta olennaiset perehdytettävät asiat.

Katso muistilista täältä.

Lue seuraavaksi:
1/2024, Koulutus ja osaaminen
Potilasturvallisuuden osaamisen ja taitojen viitekehys pohjoismaisena yhteistyönä

Meneillään on Pohjoismaiden ministerineuvoston rahoittama projekti, jossa on tarkoituksena luoda yhteispohjoismainen viitekehys potilasturvallisuuden osaamisesta, tiedoista ja taidoista.

1/2024, Koulutus ja osaaminen
Asiakas- ja potilasturvallisuuden osaamiskeskukset ovat lähitulevaisuutta – verkoston rakentaminen on aloitettu

Asiakas- ja potilasturvallisuuden osaamiskeskukset sijoittuvat sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueille vahvistamaan alan kouluttajien, opiskelijoiden ja ammattilaisten turvallisuusosaamista.