Siirry sisältöön

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut 17.9. Maailman potilasturvallisuuden päiväksi. Päivää on vietetty vuodesta 2019 ja sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta potilasturvallisuudesta. WHO valitsee joka vuodelle oman teemansa. Tänä vuonna teemana on ”henkilöstöturvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta”.

Lisätietoa päivästä WHO:n Patient Safety Day -sivulla (englanniksi)

Potilasturvallisuuspäivä Suomessa

Toista kertaa järjestettävään Potilasturvallisuuspäivään voi osallistua esimerkiksi järjestämällä luentoja, keskustelutilaisuuksia tai muita tapahtumia sekä viestimällä aiheesta sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla.

Potilasturvallisuuspäivänä tapahtuu

17.9. klo 9-12 Henkilöstöturvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta -webinaari

Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus koordinoi Maailman potilasturvallisuuspäivän webinaarin, jossa päivän teemasta pitävät puheenvuoron sosiaali- ja terveysalan viranomaiset, järjestöt ja muut toimijat. 

17.9. klo 12:00-15:30 No Harm Bothnia seminaari I: Johtaminen ja kommunikaatio

Syksyn ensimmäinen No Harm Bothnia -verkoston järjestämä seminaari on avoin kaikille. Aiheena ensimmäisessä seminaarissa on johtaminen ja kommunikaatio. Iltapäivän luennoitsijoina toimivat Pirkko Vartiainen, Juha Lindell, ja Hanna-Kaisa Pernaa. 

14.-18.9.2020 Kymsoten asiakas- ja potilasturvallisuusviikko 

Kymsote järjestää asiakas- ja potilasturvallisuuden teemaviikon 14-18.9.2020, jonka aikana on tarjolla monipuolista kymenlaaksolaisille suunnattua ohjelmaa. 

16.9. klo 9-11:30 Yhdistystapaaminen, Vaasan keskussairaala

Vaasan keskussairaala ja Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus järjestävät paikallisten potilasyhdistysten kanssa keskustelutilaisuuden, jossa käydään läpi alueen koronatilannetta potilasturvallisuuden näkökulmasta; mitä tehtiin, mitä opittiin ja miten toimitaan jatkossa. Tilaisuudessa puhumassa alueella kevään aikana vaikuttaneet lääkärit ja hoitajat sekä keskuksen työntekijät. Potilasjärjestöillä on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

17.9. Oranssit villasukat vauvoille, Kainuun sote

Kainuun sotessa 17.9. syntyvät vauvat saavat varpaitaan lämmittämään potilasturvallisuuden teemavärin mukaisesti oranssit villasukat. Lämmintä Maailman potilasturvallisuuspäivää!

Teemaväri näkyväksi valaistuksella

Potilasturvallisuuden teemaväri on oranssi, jota on käytetty potilasturvallisuuspäivänä muun muassa rakennusten ja monumenttien valaisuun. WHO valaisi vuonna 2019 kotikaupungissaan Genevessä suihkulähteen ja kehottaa myös tänä vuonna tekemään päivää näkyväksi oranssilla valaistuksella.

Oranssi valaistus on näkyvä tunnustus terveydenhuollon henkilöstölle ja nostaa potilas- ja asiakasturvallisuuden teemapäivän näkyväksi. Valaisun kohde voi olla esimerkiksi sairaalarakennus tai sen osa, kaupungin suihkulähde, muistomerkki tai vaikkapa silta.

Katso videolta, miten Suomi hehkui oranssina 17.9.2020

Lue potilasturvallisuuspäivän raportti täällä (pdf).