Siirry sisältöön
1/2024, Tapahtumat

Tulevaisuuden tekijät esiin syksyn kansallisessa asiakas- ja potilasturvallisuuden seminaarissa

Asiakas- ja potilasturvallisuuden VI kansalliseen seminaariin odotetaan Vaasaan ja linjoille satoja osallistujia. Syyskuun 5.−6. päivä pidettävän seminaarin teemana on Tulevaisuuden tekijät.

Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus on vastannut näiden seminaarien järjestelyistä vuodesta 2020 lähtien. Alun koronavuosien etäseminaareista on vuosien mittaan siirrytty hybridimuotoiseen lähi- ja etäosallistumiseen.

Innostavinta on yhteinen ideointi

Keskuksen palvelupäällikkö Jaana Kalliokoski on ollut järjestämässä jo ihan ensimmäistä seminaaria vuonna 2019. Järjestelyissä on hänen mukaansa innostavinta yhteinen ideointi, joka ”välillä kohoaa tavoittelemaan kuuta taivaalta”.

Järjestelyt alkavat jo vuotta aiemmin aiheiden ja päivämäärien päättämisellä.

– Nyt kun olen järjestämässä jo kuudetta seminaaria, sujuvat monet asiat jo rutiinilla. Aiheiden ja puhujien pohdinta on kuitenkin aina yhtä innostavaa. Mitkä aiheet nostamme esiin? Keiden puhujien inspiroivia näkökulmia haluamme tuoda osallistujien kuultaviksi?

Jaana iloitsee siitä, että aina on onnistuttu löytämään sellaisia puhujia, jotka herättävät kuulijoiden ajatuksia ja innostavat asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämiseen.

Vanhoja ja uusia tuttuja

Itse seminaarissa on Jaanan mielestä ehdottomasti parasta ensimmäisen seminaaripäivän torstain aamupäivä. Silloin asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämiseen sitoutuneet ihmiset alkavat saapua Vaasaan ja keskussairaalan seminaaritiloihin.

– On ihana tavata vanhoja tuttuja ja tutustua uusiin ihmisiin. Näin varmaan ajattelee lisäkseni moni muukin.

Vaikeinta ja jännittävintä saada kaikki mahdollisimman valmiiksi ennen seminaaria.

– Mutta kun h-hetki koittaa, etenevät päivät sen jälkeen omalla painollaan.

Jaana toivoo aktiivista osallistumista – ovat ihmiset sitten läsnä luentosali Kotkassa tai Teamsin kautta verkossa. Aktiivisuus lisää seminaarin välitöntä ja lämmintä tunnelmaa.

Miten teema ”Tulevaisuuden tekijät” näkyy ohjelmassa?

Jaana kertoo, että liikkeelle lähdetään luonnollisesti lapsista ja nuorista, jotka ovat itsessään tulevaisuus.

– Keskeisenä ajatuksena on, että jokainen lapsi ja nuori on turvallisuuden arvoinen.

Monikulttuurisuus on myös yhä enemmän läsnä suomalaisessa yhteiskunnassa, Jaana toteaa.

– Sosiaali- ja terveydenhuollossa on opittava vastaamaan erilaisista taustoista tulevien henkilöiden hoidon, hoivan ja palvelun tarpeisiin turvallisuutta tukevin menetelmin.

Digitalisaatio on megatrendi, josta emme pääse tai halua päästä eroon.

– Teeman alla pohditaan, miten digitaalisuus voidaan yhdistää asiakas- ja potilasturvallisuuteen myös haavoittuvassa asemassa olevan henkilön näkökulmista.

Suomen asiakas- ja potilasturvallisuusyhdistyksen SPTY:n järjestämässä tulevaisuuden turvallisuutta käsittelevässä sessiossa pohditaan tekoälyn hyödyntämistä terveydenhuollossa ja potilasturvallisuuden varmistamisessa.

Päivien lopuksi pohditaan asiakas- ja potilasturvallisuutta ympäristön näkökulmista: miten ympäristövaikutuksia huomioidaan palvelujen vaikuttavuuden arvioinnissa?

Mitä uutta on luvassa?

Vaikka seminaarin jo useampana vuonna melko samanlaisena pysynyt runko onkin todettu hyväksi, haluamme luonnollisesti myös kehittää seminaaria, Jaana kertoo.

– Olemme vaihtaneet sessioiden paikkoja. Torstaina 5.9. aamupäivällä pidetään posterisessio ja kehittämislinjojen työpajat rinnakkain. Näin olemme saaneet myös perjantaista kokonaisen seminaaripäivän sekä läsnäolijoille Vaasassa että kuulijoille linjoilla.

Olemme pyrkineet lisäämään myös mahdollisuuksia verkostoitumiselle ja keskusteluille pienten taukojen muodossa.

Posterisessioon voi muuten lähettää abstraktin 9.8. mennessä, Jaana vinkkaa.

– Abstraktissa on mahdollisuus esitellä asiakas- ja potilasturvallisuuden tutkimukseen suuntaavia tutkimussuunnitelmia tai tuloksia tai organisaatiossa tehtyä kehittämistyötä. Lisää tietoa löytyy tapahtuman verkkosivulta.

Tervetuloa kaikki!

Jaana toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi seminaariin. ”Jatkamme yhdessä asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämistä!”

Ohjelma ja ilmoittautumistiedot julkaistaan pian tapahtuman verkkosivulla

Lue seuraavaksi:
1/2024, Pääkirjoitus
Tiukentuva talous ei saa vaarantaa asiakkaiden ja potilaiden turvallisuutta

Alkuvuonna ruotsalaisessa Dagens Medicin -lehdessä oli asiantuntijakirjoitus, jonka otsikko vapaasti käännettynä kuului: ”Terveydenhuollon tiukentuva talous ei saa vaarantaa potilaiden turvallisuutta”. Kirjoituksessa kuvataan esimerkkejä sellaisista naapurimaassa tehdyistä päätöksistä, jotka voivat lisätä potilasturvallisuusriskejä.

1/2024, Johdon tuki
Asiakas- ja potilasturvallisuusstrategian toimeenpano hyvässä vauhdissa

Olemme taas askeleen lähempänä tavoitetta, että Suomi on asiakas- ja potilasturvallisuuden mallimaa vuonna 2026.