Siirry sisältöön
Blogi

Merja Jutilan blogikirjoitus: Ne pienet teot


Olimme matkalla “Nordic Conference on Research in Patient Safety and Quality in Healthcare” -konferenssiin Jönköpingiin. Helsingistä Göteborgiin lensimme melko pienellä potkurikoneella.

Ihmiset saatiin paikoilleen ja kone suuntasi kiitotielle. Juuri nousuun lähtiessämme huomasin vieressä olevalla penkkirivillä ikkunapaikalla istuvan naisen, joka vaikutti silminnähden ahdistuneelta. Naisen ahdistus ja pelko tuntui lisääntyvän ja lopulta se purkautui vuolaaksi itkuksi.

Naisen vieressä istuva kanssamatkustaja huomasi myös tilanteen. Hän tuli konkreettisesti avuksi tarjoamalla nenäliinoja ja juttuseuraa. Avun tarjoaja kertoi myös olevansa matkalla potilasturvallisuustutkijoiden kongressiin. Hän vertasi potilasturvallisuutta lentoturvallisuuteen kuvaamalla, miten potilasturvallisuuden kehittäjät ottavat oppia ilmailusta, jossa on pidemmät perinteet turvallisuudessa. Jutustelun seurauksena naisen ahdistus väheni ja lopulta keskusteltiin jo kevyistäkin aiheista, kuten kirjallisuudesta.

Jäin miettimään miten pienellä eleellä voimme vaikuttaa kanssaihmisten hyvinvointiin. Tuntemattoman käden ojennus oli ystävällinen ele, joka auttoi ahdistunutta ja pelokasta naista tuntemaan olonsa turvallisemmaksi. Samalla koko lennon turvallisuus kasvoi, sillä henkilökunnan apua ei tarvittu tilanteen rauhoittamiseen, jolloin he pystyivät keskittymään perustehtäväänsä.

Kapteeni aloitti laskeutumisvalmistelut. Alemmas tultaessa kohtasimme melkoista turbulenssia ja kone poukkoili jonkin verran ilmassa. Katsahdin viereiselle penkkiriville lennon nousussa ahdistuneeseen naiseen. Turbulenssista huolimatta hän oli rauhallinen. Selkeästi hän tunsi olevansa turbulenssisista huolimatta paremmassa turvassa kuin lentokoneen noustessa.

Tapaus osoitti minulle, että huomioimalla kanssaihmisten hyvinvoinnin, vaikutamme omaan ympäristöömme positiivisesti. Tekojen ei tarvitse olla suuria, silti ne voivat johtaa merkittäviin vaikutuksiin apua ja tukea saaneen elämässä.

Haluan vielä myös tätä kautta kiittää Maiju Wellingiä erinomaisesta tilannetajusta sekä hienosta toiminnasta. Teit lennosta turvallisemman meille kaikille.

———

Kirjoittaja Merja Jutila toimii potilasturvallisuuskoordinaattorina ja arvostaa ystävällisiä eleitä.

Lue keskuksen muut blogikirjoitukset täältä!