Siirry sisältöön
Blogi

Merja Jutilan blogikirjoitus: Ja maailma on sun


Hei sinä valmistuva kollega! Tämän tekstin olen halunnut kirjoittaa juuri sinulle.

Olet saanut opintosi päätökseen, onnittelut siitä! Kannat repussasi valtavaa määrää tietoa ja taitoa. Palat halusta päästä näyttämään taitosi maailmalle. Kun tulet osaksi uutta työyhteisöämme, otathan mukaan sen oppimisen ilon ja uusimmat tiedot, joita olet opintojesi aikana kerännyt.

Iso osa ammattistasi opitaan kuitenkin työuran aikana. Minä tarjoan sinulle työkokemukseni tuomaa osaamista ja varmuutta työtehtävien hoidosta. Ethän epäroi kysyä, jos jokin asia sinua mietityttää. En välttämättä tiedä kaikkia vastuksia, mutta otetaan yhdessä selvää. Pidetään yllä hyvää keskustelevaa ilmapiiriä, jossa meillä molemmilla on mahdollisuus oppia toisiltamme sekä jossa voimme yhdessä parantaa toimintatapojamme ja jossa meidän on turvallista työskennellä. Turvallisessa työympäristössä pystymme tekemään parhaamme ja pystymme tarjoamaan potilaillemme hyvää hoitoa.

Pidäthän itsestäsi huolta. Uudessa työssä aloittaminen voi alkuun olla kuormittavakin kokemus. Muista antaa itsellesi aikaa uuden oppimiseen.  Meistä kukaan ei ole valmis ja minäkin opin vielä joka päivä jotain uutta. Välillä työvuorot voivat olla raskaampia, jolloin toipuminen vuorosta vie oman aikansa. Jätä työasiat työpaikalle ja nauti vapaa-ajastasi. Tässä minullakin on opeteltavaa.

Käytäthän aikaa myös työkavereihin tutustumiseen. Minäkin haluan tutustua sinuun. Jokainen meistä haluaa tulla huomatuksi ja tuntea itsensä arvostetuksi juuri omana itsenään. Itse olen löytänyt työpaikalta myös todella rakkaiksi tulleita ystäviä. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla sydänystävä, mutta kaikkien kanssa tulee tulla toimeen. Huomioithan, että työyhteisössämme on kollegoita monialaisesti ja jokaisen työ on tärkeää yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Yhdessä muodostamme tiimin, joka toimii potilaan tarpeisiin vastaten.

Meistä kumpikin tulee tekemään myös virheitä työssämme. Tämä on inhimillistä, eikä sitä pidä hävetä tai peitellä. Avoimuus myös tässä auttaa meitä kumpaakin, voimme oppia myös toistemme virheistä, jolloin toivottavasti pystymme ehkäisemään ne jatkossa. Kun virhe osuu kohdallemme, kerrotaanhan siitä avoimesti myös potilaallemme. Hänellä on oikeus tietää, mitä on tapahtunut. Pyydetäänhän myös anteeksi. Tämä kertoo potilaalle, että olemme aidosti pahoillamme tilanteesta. Anteeksi saaminen taas auttaa meitä ammattilaisia jatkamaan työtämme.

Sinulla alkaa nyt uusi elämän vaihe, kun astut mukaan työelämään. Kuten Tehosekoitinkin laulaa: ”Sun aika kukkaan on puhjeta, kohti taivasta kurkottaa. Ja maailma on sun.”

Tervetuloa mun työkaveriksi 🙂

———

Kirjoittaja Merja Jutila toimii leikkausosastolla instrumentoivana sairaanhoitajana ja on onnellinen jokaisesta uudesta kollegasta, jonka kanssa saa tiiminä työskennellä.

Lue keskuksen muut blogikirjoitukset täältä!