Siirry sisältöön

Lääkehoitoon kuuluvat:

  • lääkärin määräämät lääkkeet
  • ilman reseptiä ostetut lääkkeet
  • vitamiini- tai luontaistuotevalmisteet.

Kerro kaikista käyttämistäsi lääkkeistä heti hoitoon hakeutuessasi. Käytä lääkkeitä aina ohjeiden mukaisesti. Tutustu lääkkeisiisi ja pidä niistä luetteloa esimerkiksi Lääkekortti.fi –palvelun avulla. Pidä luettelo aina mukanasi sosiaali- ja terveydenhuollon yksikössä asioidessasi.

Kerro myös:

  • ruoka-aine- ja lääkeallergioistasi
  • jos epäilet lääkehoidon aiheuttavan sinulle oireita tai haittavaikutuksia
  • jos noudatat erikoisruokavaliota.

Ilmoita, jos käytät vaihtoehtohoitoja, lisäravinteita tai luonnonmukaisia terveystuotteita.

Vuodeosastolla tai annosjakelusta saatat saada eri näköisen lääkevalmisteen kuin mihin olet tottunut. Kysy aina, jos et tunnista saamiasi lääkkeitä, lääkkeitä on aiempaan verrattuna mielestäsi liikaa tai liian vähän tai epäilet muuten, että olet saamassa sinulle kuulumattomia lääkkeitä. Sinulla on oikeus tietää, mitä lääkkeitä saat, riippumatta lääkkeen antotavasta. Ilmoita henkilökunnalle, jos epäilet lääkkeen aiheuttavan sinulle haittavaikutuksia.

Jos jokin asia jää sinulle epäselväksi, älä epäröi kysyä lääkäriltä, hoitajalta tai apteekin henkilökunnalta. Älä koskaan käytä toiselle määrättyjä reseptilääkkeitä! Myös lääkkeiden oikeanlainen säilytys on tärkeä osa lääkitysturvallisuutta.

Ohjeita turvalliseen lääkehoitoon -opas

Kansalaisen lääketieto  

Varmistu lääkehoitosi turvallisuudesta

Mistä luotettavaa tietoa lääkkeistä?

Seuraa lääkehoitosi vaikutuksia

Lääkevahingot

Rokotteet

www.laakekasvatus.fi

Lääkehoidon onnistumisen LOTTA-tarkistuslista ohjeineen on kehitetty avuksi yli 65-vuotiaille lääkkeiden käyttäjille ja se koostuu kahdeksasta kysymyksestä. Jos vastaa useaan kysymykseen ”kyllä” tai ”en osaa sanoa” tai mikäli tarkistuslistan täyttäminen herättää kysymyksiä, olisi syytä ottaa yhteyttä apteekkiin, lääkäriin tai hoitajaan lääkityksen tarkistamiseksi tai lisäohjeiden saamiseksi.