Tuija Ikosen blogikirjoitus: On aika sytyttää myötäelämisen kynttilät
Kynttilä luo valoa. Kynttilän sytyttäjä haluaa nähdä tai näkyä. Palava kynttilä on viesti. Se viittaa elämän jatkuvuuteen, toivoon ja totuuteen, mutta voi toisaalta olla kapinan ja vastarinnan merkki. Kaksi kynttilää ikkunalla ilmensi maassamme itsenäisyyden kaipuuta jo ennen sen saavuttamista. Edeltävinä vuosisatoina niillä juhlistettiin hallitsijan merkkipäivää. Symbolin tulkinta syntyy ihmismielessä, kun riittävän moni jakaa saman ymmärryksen.
Liekin sytyttäminen voi olla riski turvallisuudelle – vertauskuvallisesti tai todellisuudessa. Vaikka usein soihdut käsissä kuljetaan rauhan puolesta, toisinaan niin tehden pyritään järkyttämään yhteiskunnan järjestystä. Tahattomana vaarana noin sata tulipaloa saa alkunsa kynttilästä vuosittain. Elävä liekki voi tarttua johonkin, mihin sitä ei tarkoitettu.
Hautakynttilät viestivät kaipausta ja surua. Niillä kunnioitetaan ja muistellaan vainajia. Sosiaali- ja terveydenhuollossa kohtaamme kuolemaa. Parhainkin ammattitaitomme joutuu joskus taipumaan, tai saatamme elämän kaaren odotettuun päätökseen. Järkyttävintä on, kun työntekijä ‒ jonka tehtävänä on auttaa ‒ myötävaikuttaa tai suoraan aiheuttaa toisen ihmisen elämän ennenaikaisen päättymisen. Onneksi niin tapahtuu harvoin. Silti yksikin kerta on liikaa.
Joskus kynttilöillä osoitetaan mieltä. On maita, joissa ihmisten ääntä on vaiennettu. Silloin kynttilän hiljainen liekki voi puhua. Suomessa kaikki mielipiteet saavat näkyä ja kuulua. Media, etenkin sosiaalinen media, antaa tilaa moniäänisyydelle aina riitasointuja myöten. Itsekkyyttä demonstroivan hautakynttilän viesti on kalsea, jopa makaaberi. Se voi sammuttaa muiden myötätunnon vastoin sytyttäjänsä tavoitetta.
Vuoden viimeisinä viikkoina hiljennytään myötäelämisen äärelle. Korkein antoi Kalleimpansa yhteiseksi hyväksi. Meillä on toivoa paremmasta niin kauan kuin mieliin syntyy parituhatvuotinen sanoma ”Minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille!”. Siitä kasvaa asenne, joka vaalii turvallisuutta. Omaa ja muiden.
Tämän joulun kynttilä loistakoon myötätunnolle. Myötätunnon ja myötäelämisen valossa on turvallista käydä tulevaan vuoteen.
———
Blogin kirjoittaja Tuija Ikonen on potilasturvallisuuden professori ja Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen johtaja, joka arvostaa myös järjen valoa ja intuition kuiskausta.
Lue keskuksen muut blogikirjoitukset täältä!