Siirry sisältöön
Blogi

Tanja Erikssonin blogikirjoitus: Koulutusylilääkärin mietteitä potilasturvallisuudesta 


Potilas on kaikkein tärkein. Se on syy, miksi minusta tuli lääkäri. Halu hoitaa potilaita parhaalla mahdollisella tavalla. Se on tärkein juttu ja kaiken ydin.

Mitä potilasturvallisuus sitten on, mitä se minulle merkitsee ja tarkoittaa?

Yleislääketieteen erikoislääkärinä ajattelen ensimmäisenä potilaan kohtaamista ja luottamuksellista potilas-lääkärisuhdetta. Siitä potilasturvallisuus alkaa. Jos potilas ei voi luottaa lääkäriinsä eikä turvallista suhdetta synny, voidaan menettää monta juttua heti ensi metreillä.

Kohtaamiseen liittyy vuorovaikutus ja kommunikaatio, tärkeitä asioita potilasturvallisuuteen liittyen. Käytämme yhteistä kieltä, ja jos sitä ei ole, varmistan tulkin paikalla olon tai muuten potilaalle mahdollisuuden tuoda asiansa esiin. Kaksikielisyys on Vaasassa ja Pohjanmaalla tärkeä asia. Pidän huolen, että se toteutuu ja onnistuu. Kommunikaatio on tietysti paljon muutakin, niistä voisi kirjoittaa seuraavassa blogissa.

Potilasturvallisuus on myös hoidon jatkuvuutta, joka ulottuu yli organisaatiorajojen.

Sinne perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon rajapintoihin potilasturvallisuuden riskit syntyvät. Organisaatioiden välisiin kuoppiin potilaat helposti putoavat, eksyvät palveluiden viidakkoon, mikäli emme jatkuvasti pidä huolta siitä, että rakenteet ja palveluketjut ovat saumattomia ja turvallisia.

Yhteistyötaidot, ne ovat myös osa potilasturvallisuutta.

Tiimityö ja ammattien välinen yhteistyö. Meidän kaikkien tärkein tehtävä on olla potilaan asialla, puhaltaa yhteen hiileen. Yhteistyö antaa meille voimaa, se kannattelee. Ennen kaikkea se koituu aina potilaan parhaaksi.

Potilasturvallisuus on minulle myös sitä, että pidän ammattitaidostani ja osaamisestani huolta.

Kouluttaudun ja perehdyn tutkittuun tietoon, jaan osaamistani muille. Se jatkuu läpi uran, opintojen ensimmäisestä päivästä eläkeikään saakka ja ehkä vähän sen jälkeenkin. Oppimisen ilo kuitenkin kannattelee, aivan kuten yhdessä tekeminenkin.  

Heitän sinulle haasteen. Kerro, mitä potilas- ja asiakasturvallisuus sinulle merkitsee?

———
Kirjoittaja on Tanja Eriksson, joka työskentelee Potilas- ja asiakasturvallisuuskeskuksessa koulutusylilääkärinä.

Lue keskuksen muut blogikirjoitukset täältä