Sidosryhmien tapaamisissa nousi esille konkreettisia asioita asiakas- ja potilasturvallisuuden edistämiseksi
Olemme tavanneet viime kuukausina seuraavien sidosryhmien edustajia: Mannerheimin lastensuojeluliitto, Hyvinvointiala HALI, Lääketeollisuus, valtiovarainministeriö, Suomen Lääkäriliitto, THL ja Valvira.
Olemme tavanneet myös hyvinvointialueiden hoitotyön professiojohtajia ja terveydenhuollon ylitarkastajia sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimassa verkostossa sekä lääkitysturvallisuusasioista vastaavia asiantuntijoita ministeriössä.
Olemme vierailleet mm. Vaikuttavuuskeskuksessa ja Pirkanmaan hyvinvointialueella tapaamassa asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämisen, laadun ja omavalvonnan/valvonnan asiantuntijoita.
Käydyissä keskusteluissa on noussut esille asioita ja konkreettisia paikkoja asiakas- ja potilasturvallisuuden edistämiseksi:
- etä- ja digipalvelut, erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut
- asiakas- ja potilasturvallisuustaitoiset ammattilaiset, ammattilaisten koulutus ja osaaminen
- lääkitys-, infektio- sekä laiteturvallisuus ja laitteisiin liittyvä tietojärjestelmäturvallisuus
- omavalvonta ja valvonta
- keskuksen tehtävät ja toimivalta
- keskuksen työkalut hyvinvointialueiden, järjestäjien ja palveluntuottajien tueksi, ml. muutosten riskinarviointi -työkalu
- keskuksen työkalut potilaille, asiakkaille ja läheisille
- keskuksen säännöllinen asiakas- ja potilasturvallisuuden seuranta- ja arviointitehtävä, erityisesti ministeriön kansallisen strategian 2022−2026 väliarviointivuotena 2024
- sosiaali- ja terveydenhuollon haitta- ja vaaratapahtumien ilmoitusmenettelyjen älykäs uudistaminen hyötykäyttöön, ml. lainsäädäntöön vaikuttaminen.
Aiemmista sidosryhmätapaamisista olemme kertoneet maaliskuun uutiskirjeessä ja kutsutilaisuuksista toukokuun uutiskirjeessä.
Lisätietoja: Hanna Toiviainen, ohjelmapäällikkö, hanna.toiviainen(a)ovph.fi