Työkaluja asiakasturvallisuuden tarkasteluun

Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus julkaisee työkaluja, jotka edistävät asiakas- ja potilasturvallisuutta. Työkalut ovat kuvauksia, toimintamalleja, mittareita ja visuaalisia materiaaleja. Sosiaalihuollon asiakasturvallisuuden tarkastelun tueksi laaditut työkalut valmisteltiin keskuksen Sosiaalialan asiantuntijaryhmässä ja Lasten asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämislinjassa.
Asiakasturvallisuuden kuvaus sosiaalityössä
Sosiaalialan asiantuntijaryhmä laati kuvauksen Asiakasturvallisuuden kuvaus sosiaalityössä. Se jäsentää asiakasturvallisuuden ilmenemistä sosiaalityössä asiakkaan kokemuksena, ammattilaisen toimintana ja organisaation periaatteina. Kuvauksen avulla organisaatiot voivat arvioida asiakasturvallisuuden toteutumista ja parantaa omia käytänteitään.
Kuvausta voi hyödyntää keskustelun tukena yksikön viikkokokouksessa tai kehittämispäivässä keskustelun ja itsearvioinnin tukena. Asiakkaiden kanssa voi kuvauksen avulla arvioida asiakasturvallisuuden ilmenemistä palveluissa esimerkiksi asiakasraadin teemakeskustelussa. Ammattilainen voi puolestaan hyödyntää kuvausta huoneentauluna, jolloin se muistuttaa asiakasturvallisuuden eri tekijöistä päivittäisen työn tukena.
Sosiaalityössä työkalun avulla voi tarkastella tiettyä kokonaisuutta, näkökulmaa ja osatekijöitä palvelutehtävissä. Soveltuvin osin sitä voi hyödyntää myös laajemmin sosiaalipalveluissa. Tukimateriaalin kanssa kuvaus on hyvä lisä koulutukseen sekä opiskelijoiden ja uusien työntekijöiden perehdytykseen.
Lapsen asiakasturvallisuus sosiaalihuollossa
Lasten asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämislinjan sosiaalihuollon asiantuntijoiden ryhmässä valmistui infograafi Lapsen asiakasturvallisuus sosiaalihuollossa. Siihen on tiivistetty keskeiset periaatteet ja käytännön toiminta, joilla edistetään lapsen asiakasturvallisuutta sosiaalihuollon palvelussa.
Työkalun tehtävänä on tukea yhtenäisiä menettely- ja toimintatapoja sekä lisätä tietoisuutta asiakasturvallisuuden käsitteestä. Työkalua voi käyttää esimerkiksi päätösten valmistelun yhteydessä, lapsen edun arvioinnissa ja osallisuuden varmistamisessa, palautteiden käsittelyssä ja tiedonkulun varmistamisessa asiakasprosessin eri vaiheissa.
Muita työkaluja asiakasturvallisuuden edistämisen tukena
Myös monia muita Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen työkaluja voi soveltaa sosiaalihuollon palveluiden ja erilaisten yksiköiden käyttöön. Työkaluja on muun muassa omavalvonnan tueksi, perehdytykseen, laite- ja lääkitysturvallisuuden edistämiseen ja turvallisuuspoikkeamien käsittelyyn.
Mittarityökaluilla puolestaan voi arvioida turvallisuutta henkilöstön näkemyksen, rakenteiden, prosessien ja ”ei saa tapahtua” -tilanteiden osalta. Päivitystyön yhteydessä viimeksi mainittuihin on määritelty myös asiakkaalle vakavaan haittaan tai kuolemaan johtavia tapahtumia sosiaalihuollossa.

Potilaslain (laki potilaan asemasta ja oikeuksista) voimaantulosta on kulunut jo yli 30 vuotta, ja asiakaslain (laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista) voimaantulosta 24 vuotta. Näiden vuosikymmenten aikana on otettu edistysaskeleita asiakkaiden roolin vahvistamiseksi sote-palveluissa.

Ensitietopäivät ja laiteopastukset ovat tärkeitä tietolähteitä uniapneaa sairastaville. Ilman tietoa on vaikeaa sitoutua omahoitoon ja huolehtia siitä oikealla tavalla.