Siirry sisältöön
1/2025, Koulutus ja osaaminen

Osaaminen on keskeistä asiakasturvallisuuden varmistamisessa

Sosiaalityöntekijöiden sijaispätevyyden keventäminen on herättänyt laajaa keskustelua asiakasturvallisuudesta.

Asiantuntijat ovat tuoneet esiin huolen siitä, että osaamisvaatimusten madaltaminen voi vaarantaa asiakkaiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin. Keskustelu sosiaalityöntekijöiden kelpoisuudesta saatetaan kuitenkin kokea liian akateemiseksi, vaikka kyse on vakavista riskeistä, jotka voivat vaikuttaa ihmisten elämään perustavanlaatuisella tavalla.

Nykyisen lainsäädännön mukaan sijaispätevällä sosiaalityöntekijällä ei tarvitse olla yliopistollista opiskelupaikkaa sosiaalityön oppiaineessa, ja myös harjoittelun voi korvata riittävällä käytännön kokemuksella. Viransijaisuuksia voi hoitaa useita vuosia ilman sosiaalityöntekijältä vaadittavaa koulutusta ja osaamista.

Lääketieteessä on helppo hahmottaa, mitä voi tapahtua, jos lääkärin osaaminen ei ole riittävää. Entä jos sosiaalityöntekijän tehtävissä toimiva ei hallitse tehtäviään?

Myös sosiaalihuollossa voi sattua vakavia vaaratapahtumia

Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus on määritellyt ”ei saa tapahtua” -tilanteita myös sosiaalihuoltoon. Niissä asiakkaalle voi aiheutua vakavaa tai pysyvää haittaa tai hänen henkensä voi olla vakavassa vaarassa.

Vakavaksi haitaksi katsotaan esimerkiksi kuolemaan johtanut tai henkeä uhannut tilanne, sairaalahoitoa vaatinut tapahtuma tai pysyvä vamma. Terveydenhuollossa tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, kun kirurginen toimenpide tehdään väärään kohtaan tai väärälle potilaalle.

Sosiaalihuollossa vakava vaaratapahtuma voi olla esimerkiksi puutteellinen reagointi huoli-ilmoitukseen tai lastensuojeluilmoitukseen, mikä voi johtaa asiakkaan vakavaan haittaan tai kuolemaan. Myös esimerkiksi itsemääräämisoikeuden epäasianmukainen rajoittaminen voi aiheuttaa merkittävää haittaa asiakkaalle.

Sosiaalihuollossa ”ei saa tapahtua” -tilanteet ovat tyypillisesti lainvastaisia tapahtumia niiden aiheuttaman vakavan vaaran vuoksi. Asiakasturvallisuuden poikkeamien ja etenkin niiden vaikutusten osoittaminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Se ei silti voi olla peruste sille, että riski otetaan ja asiakkaiden fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen tai taloudellinen turvallisuus vaarannetaan tinkimällä henkilöstön osaamisesta.

Osaaminen ei ole vain muodollinen vaatimus

Sosiaalityöntekijöiden tehtävissä korostuu asiakasturvallisuus, ja siksi on tärkeää varmistaa riittävä osaaminen. Viranomaispäätöksenteossa tarvitaan syvällistä ymmärrystä hyvän hallinnon periaatteista ja sosiaalihuollon lainsäädännöstä. Tämän osaamisen turvaaminen on keskeistä asiakkaiden perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiselle.

Maisteriopinnot ja sosiaalityön käytännön harjoittelu valmistavat asiantuntijoita julkisen vallan käyttöön ja hallintomenettelyyn. Osaaminen ei ole vain muodollinen vaatimus, vaan keskeinen tekijä asiakasturvallisuuden varmistamisessa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilölain kokonaisuudistus tarjoaa mahdollisuuden arvioida ammattihenkilöiden sääntelyn välttämättömyyttä ja oikeasuhtaisuutta uudelleen asiakas- ja potilasturvallisuuden kannalta. Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus on laatinut sosiaali- ja terveysministeriölle arvion säänneltyjen ammattien asiakas- ja potilasturvallisuusriskeistä lainsäädäntövalmistelun tueksi.

Lue seuraavaksi:
1/2025, Pääkirjoitus
Asiakkaan ja potilaan osallisuus – missä mennään?

Potilaslain (laki potilaan asemasta ja oikeuksista) voimaantulosta on kulunut jo yli 30 vuotta, ja asiakaslain (laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista) voimaantulosta 24 vuotta. Näiden vuosikymmenten aikana on otettu edistysaskeleita asiakkaiden roolin vahvistamiseksi sote-palveluissa.

1/2025, Asiakkaan ääni
Uniapneaa sairastavat kaipaavat tietoa omahoidon tueksi

Ensitietopäivät ja laiteopastukset ovat tärkeitä tietolähteitä uniapneaa sairastaville. Ilman tietoa on vaikeaa sitoutua omahoitoon ja huolehtia siitä oikealla tavalla.