Siirry sisältöön
1/2025, Vinkkejä

Lukuvinkkejä

Tältä sivulta löydät asiakas- ja potilasturvallisuuteen liittyviä lukuvinkkejä.

Päivi Kirjavaisen väitöskirja: Haavoittuvassa asemassa olevan osallisuuden kokemuksen muodostuminen: kohtaamisia julkisessa palvelujärjestelmässä

Väitöskirja käsittelee haavoittuvassa asemassa olevien kansalaisten osallisuuden kokemuksen muodostumista julkisessa palvelujärjestelmässä.

Kansalaisten osallisuutta pidetään yleisesti arvokkaana tavoitteena. Silti erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien kansalaisten kokemukset jäävät usein kuulumattomiin. Kuitenkin heidän näkemyksensä ja kokemuksensa saattaisivat antaa arvokasta tietoa palvelujärjestelmän kyvystä vastata heidän moninaisiin tarpeisiinsa.

https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-395-166-2

Susanna Frimanin väitöskirja: Laatujohtaminen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän muutoksessa

Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa laadunhallinnan ja laatujohtamisen menettelyistä ja hyödyntämisestä sosiaali- ja terveydenhuollon kontekstissa palvelujärjestelmän rakenneuudistuksessa.

https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-02-0067-1

Jasmin Paulamäen väitöskirja: Potentially Inappropriate Medication Among Older Adults : Prevalence, regional variation and risk of initiation

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää vältettävien lääkkeiden käytön yleisyyttä ja verrata vältettäviä lääkkeitä käsittelevien yhdeksän kriteerien sisältöjä. Tavoitteena on myös määrittää, mitkä sosiaali- ja terveydenhuollonpalveluihin liittyvät tekijät ja väestön ominaisuudet ovat yhteydessä vältettävien lääkkeiden käytön alueelliseen vaihteluun suomalaisilla iäkkäillä. Lisäksi tavoitteena on tunnistaa potilaskohtaisia tekijöitä, jotka ovat yhteydessä vältettävien lääkkeiden käytön aloittamiseen iäkkäillä kotihoidon asiakkailla.

https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-3814-5

Jusa Annevirran diplomityö: Intelligent Patient Safety Incident Reporting – Process Design and Feasibility of Utilizing LLM for Report Generation

Lue blogikirjoitus.

Diplomityö: Intelligent Patient Safety Incident Reporting – Process Design and Feasibility of Utilizing LLM for Report Generation

Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus — Kohti kielellistä osallisuutta

Toimittajat: Jenny Paananen, Meri Lindeman, Camilla Lindholm ja Milla Luodonpää-Manni

Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus tarkastelee kielellisesti haavoittuvia ryhmiä ja pohtii keinoja, joilla nämä ryhmät voidaan ottaa paremmin huomioon niin jokapäiväisessä elämässä kuin päätöksenteossakin. Esillä ovat muun muassa selkopuhe kehitysvammaisen henkilön tukena, viittomakielten käyttäjien osallisuus ja turvapaikanhakijan oikeuksien toteutuminen tulkatuissa turvapaikkapuhutteluissa.

Teos käsittelee myös kielenkäytön luomien piilomerkitysten ja kieleen liittyvien asenteiden roolia esimerkiksi mielenterveydestä puhuttaessa. Toteutumattomiin oikeuksiin ja haitallisiin asenteisiin voidaan puuttua paremmin, kun ne tunnistetaan. Teos tarjoaa ideoita ja konkreettisia ehdotuksia kielellisen osallisuuden edistämiseksi.

Kieli, hyvinvointi ja haavoittuvuus | Gaudeamus verkkokauppa

Lue seuraavaksi:
1/2025, Pääkirjoitus
Asiakkaan ja potilaan osallisuus – missä mennään?

Potilaslain (laki potilaan asemasta ja oikeuksista) voimaantulosta on kulunut jo yli 30 vuotta, ja asiakaslain (laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista) voimaantulosta 24 vuotta. Näiden vuosikymmenten aikana on otettu edistysaskeleita asiakkaiden roolin vahvistamiseksi sote-palveluissa.

1/2025, Asiakkaan ääni
Uniapneaa sairastavat kaipaavat tietoa omahoidon tueksi

Ensitietopäivät ja laiteopastukset ovat tärkeitä tietolähteitä uniapneaa sairastaville. Ilman tietoa on vaikeaa sitoutua omahoitoon ja huolehtia siitä oikealla tavalla.