Siirry sisältöön
1/2025, Koulutus ja osaaminen

Lääkinnällisten laitteiden osaamisen johtaminen hyvinvointialueella

Teknologiaosaamisen johtaminen on yhä keskeisemmässä roolissa sosiaali- ja terveydenhuollossa, jossa lääkinnällisten laitteiden käyttö hoitotapahtumissa lisääntyy. Alan teknologisoitumista nopeuttaa paine tehostaa toimintaa taloudellisesta ja laadullisesta näkökulmasta. Ammattimaisella osaamisen johtamisella on mahdollisuus nostaa vaikeassakin tilanteessa organisaation kyvykkyyttä ja saada aikaan innostusta, joka alkaa ruokkimaan itse itseään.

Opinnäytetyönä toteutettuun haastattelututkimukseen osallistui 11 tulosaluejohtajaa kolmelta eri Kanta-Hämeen hyvinvointialueen toimialueelta. Mukana tutkimuksessa olivat terveydenhuollon, ikäihmisten palveluiden sekä perhe-, sosiaali- ja vammaispalveluiden toimialueet, joilla on eniten suoraan hoitotyöhön osallistuvaa henkilökuntaa.

Havaintoja

Löysin tutkimuksessani useita mahdollisuuksia johtamisen parantamiseen. Hyvinvointialueen tulee organisaationa tukea johtajia, määrittää osaamisen tasot, laatia perehdytysohjelmia ja kouluttaa erityisesti lainsäädännön, riskientunnistamisen ja potilasturvallisuuden osalta. Näillä keinoin voidaan parhaiten parantaa asiakas- ja potilasturvallisuutta sekä hoidon ja palveluiden laatua.

Palkitsemiseen tarvitaan hyvinvointialueella uusia keinoja, joita tulisi tarkastella strategisesta näkökulmasta tavoitteiden saavuttamisen tukemiseksi. 

Haaste

Kun haastava taloudellinen tilanne lisää työkuorman kasautumista pienemmälle määrälle työntekijöitä, korostuu viestinnän, koulutuksen ja osaaminen merkitys. Tämä koskee kaikkia hyvinvointialueen toimialueita ja työntekijäryhmiä hyvinvointialuejohtajasta ja tulosaluejohtajasta jokaiseen työntekijään. Hyvänä asiana näen hyvinvointialueiden mahdollisuudet, jotka ovat tuoneet mukanaan merkittävää parannusta toiminnan näkyvyyteen ja viestinnän tehokkuuteen, sillä nyt kaikki toimialueet ovat saman organisaation alla ja yhdellä toimintaohjeella voidaan tavoittaa kaikki toimialueet.

Kehittämisehdotukset

Kehittämisehdotuksina tuon esille

  • organisaation kulttuurianalyysin tekemisen
  • yksiköiden lähijohtajille suunnatun osaamisen johtamisen tutkimuksen
  • koulutuksien vaikuttavuuden selvittämisen.

Organisaation johtajat tarvitsevat systemaattista tukea hyvinvointialueelta määrittämään tehtävissä tarvittavan osaamisen tason, laatimaan perehdytysohjelmat ja kouluttamaan henkilökuntaa. Haastatteluissa nousi esille myös tarve saada tulosaluekohtaista materiaalia lääkinnällisten laitteiden osaamisen johtamisen tueksi.

Viesti viranomaisille ja lukijoille

Jotta pääsisimme turvallisuudessa samalle tasolle kuin aikaisemmassa työpaikassani elintarviketurvallisuuden alalla, on myös viranomaisten jatkettava toimintansa tehostamista. Haastatteluissa nousi esille Fimean tarkastuksen tuoma lääkinnällisten laitteiden hallinnan merkityksen korostuminen aikaisemmasta. Viranomaisen aktiivinen toiminta vaikuttaa suoraan asian esillä oloon ja asiakas- ja potilasturvallisuuden parantumiseen.

Hyvinvointialueiden yhteistyötä tulisi tiivistää ja saada enemmän aikaan konkreettisia yhteistyöprojekteja koulutusmateriaalien, ohjeistusten ja hyvien toimintamallien luomiseksi yhteiseen käyttöön. Koulutustarpeet ovat yhteneväisiä ja organisaatiot samankaltaisia ja lisäksi kaikkia velvoittaa sama lainsäädäntö, jolloin yhteisesti luotu koulutusmateriaali palvelee kansallisesti.

Toivon tutkimukseni innostavan uusiin tutkimuksiin ja konkreettisiin toimiin lääkinnällisten laitteiden osaamisen johtamisen tehostamisessa. Lääkinnällisten laitteiden osaamisen johtaminen on keskeisessä roolissa hyvinvointialueiden onnistuneessa palvelujen järjestämisessä.

Osaaminen

Ovi

Onnistumiseen

Opinnäytetyön pääsee lukemaan osoitteesta: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202504176857

Kauro Mulari toimii lääkinnällisten laitteiden laitehallinta-asiantuntijana Kanta-Hämeen hyvinvointialueella ja opiskelee teknologiaosaamisen johtamisen ylempää tutkinto-ohjelmaa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kauro on aktiivisesti mukana kansallisessa toiminnassa muun muassa Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen asiantuntijaneuvostossa ja Laiteturvallisuusverkoston ohjausryhmässä. Vapaa-ajalla Kauro harrastaa metsästystä ja luonnossa liikkumista.

Lue seuraavaksi:
1/2025, Pääkirjoitus
Asiakkaan ja potilaan osallisuus – missä mennään?

Potilaslain (laki potilaan asemasta ja oikeuksista) voimaantulosta on kulunut jo yli 30 vuotta, ja asiakaslain (laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista) voimaantulosta 24 vuotta. Näiden vuosikymmenten aikana on otettu edistysaskeleita asiakkaiden roolin vahvistamiseksi sote-palveluissa.

1/2025, Asiakkaan ääni
Uniapneaa sairastavat kaipaavat tietoa omahoidon tueksi

Ensitietopäivät ja laiteopastukset ovat tärkeitä tietolähteitä uniapneaa sairastaville. Ilman tietoa on vaikeaa sitoutua omahoitoon ja huolehtia siitä oikealla tavalla.