Siirry sisältöön
1/2025, Osallisuus

Asiakkaat ja potilaat mukana uuden asiakas- ja potilasturvallisuusstrategian valmistelussa 

Uuden asiakas- ja potilasturvallisuusstrategian valmistelu vuosille 2027−2031 on aloitettu hyvissä ajoin. Asiakkaat ja potilaat ovat olleet valmistelussa aktiivisesti mukana.

Asiakasedustajia on laajasti kutsuttu uuden asiakas- ja potilasturvallisuusstrategian valmisteluun ja heitä onkin osallistunut strategiaa valmisteleviin webinaarimuotoisiin työpajoihin. Tilaisuudet on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunjärjestäjille sekä julkisille ja yksityisille palveluntuottajille, kolmannen sektorin edustajille, kokemusosaajille sekä muille sidosryhmille. Niissä kuullaan eri toimijoiden näkemyksiä palvelujärjestelmän riskeistä ja millaisia painotuksia uuteen strategiaan tulisi valita.

Työpajojen sarja on meneillään kevään ja syksyn aikana. Toistaiseksi työpajoja on järjestetty eri aiheista neljä.

Asiakkaat toivat kyselyn vastauksissa erilaisia asioita esille kuin sote-ammattilaiset

Erityisesti ikääntyneiden palveluita koskeva työpaja kiinnosti laajalti vanhusneuvoston jäseniä ja muita asiakasedustajia.

Työpajan osallistuneille jälkikäteen lähetetyssä kyselyssä asiakas- ja potilasedustajien vastauksissa korostettiin pääsyä oikea-aikaiseen hoitoon tai palveluun. Huolta kannettiin erityisesti kotihoidosta ja omaishoidon tukemisesta.

Asiakkaat toivat vastauksissaan esille asioita, jotka eivät näy sote-ammattilaisten vastauksissa. Esille tuotiin esimerkiksi huoli opiskelijoiden osaamisen tasosta, sote-ammattilaisten vuorovaikutustaidoista ja heidän virheiden tekemisen pelosta sekä henkilökohtaisten kontaktien tärkeydestä. Vastauksissa esitettiin myös toive osallisuuden tukemisesta ja tiiviimmästä yhteistyöstä omaisten kanssa.

Esille tuotiin sosiaali- ja terveyspalveluiden turvallisuuden vaarantumisen kipupisteitä

Työpajojen lisäksi Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen alla toimiva järjestöjen asiantuntijatyöryhmä on lähtenyt toiveestamme toteuttamaan keskustelutilaisuuksia omalle jäsenistölleen asiakas-ja potilasturvallisuusstrategian valmisteluun liittyen. Keskustelujen pohjana käytettiin kyselylomaketta.

Kyselyn vastauksissa tuotiin monipuolisesti esille nykyisen sosiaali- ja terveyspalveluiden kipupisteitä, joissa asiakas- ja potilasturvallisuus voi vaarantua.  Keskustelutilaisuudet ja niihin liittyvä kysely on vielä meneillään, mutta tässä alla joitakin huomioita jo tulleista vastauksista.

Eniten potilasturvallisuusriskejä koettiin liittyvän tarpeenmukaiseen ja oikea-aikaiseen palveluihin pääsemiseen. Huolena on muun muassa palveluverkoston karsimisesta aiheutuvat katveet, monisairaiden ja haavoittuvien ryhmien palvelut sekä eriarvoisuus.

Toiseksi eniten riskejä liittyy vastausten mukaan henkilöstön riittävyyteen ja osaamiseen. Perehdyttämisen tärkeys tuotiin esille, samoin henkilöstön puutteellisen kielitaidon aiheuttamat riskit ja lääkehoidon osaamisen tärkeys.

Asiakkaiden vastaukset tekevät näkyväksi niitä arjen tilanteita, joissa asiakkaat ja potilaat ovat kokeneet riskejä tai vaikeuksia. Muita mainittuja teemoja olivat mm. digiosattomuus ja digipalveluiden turvallisuus, siirtymät palvelusta toiseen, omaishoitoa tukevien palveluiden tarve, mielenterveys- ja päihdepalveluiden samanaikaisuuden tarve sekä lasten ja nuorten osallisuuden tärkeys.

Asiakkaiden osallistuminen on tärkeää

Esimerkiksi asiakkaan osallisuuden huomiointi hoitosuunnitelmaa tehtäessä koettiin tärkeänä. Myös asiakkaiden osallistumista palveluiden kehittämiseen pidettiin keskeisenä, jos niitä halutaan kehittää ihmislähtöisiksi. 

Järjestöjen asiantuntijaryhmän ja heidän jäsenistönsä innostus osallistua uuden strategian valmisteluun on arvokasta. Kiitos mukana olleille!

Toivottavasti myös tuleviin strategiatyöpajoihin osallistuu useita asiakasedustajia.

Lue seuraavaksi:
1/2025, Pääkirjoitus
Asiakkaan ja potilaan osallisuus – missä mennään?

Potilaslain (laki potilaan asemasta ja oikeuksista) voimaantulosta on kulunut jo yli 30 vuotta, ja asiakaslain (laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista) voimaantulosta 24 vuotta. Näiden vuosikymmenten aikana on otettu edistysaskeleita asiakkaiden roolin vahvistamiseksi sote-palveluissa.

1/2025, Asiakkaan ääni
Uniapneaa sairastavat kaipaavat tietoa omahoidon tueksi

Ensitietopäivät ja laiteopastukset ovat tärkeitä tietolähteitä uniapneaa sairastaville. Ilman tietoa on vaikeaa sitoutua omahoitoon ja huolehtia siitä oikealla tavalla.