Eija Savelius-Kosken blogikirjoitus: Puhu sanoilla, jotka ymmärrän

Esitettyä pyyntöä kohti edettiin vaiheittain sosiaalialan asiantuntijatyöryhmän vahvalla tuella. Mitään kehittämistyötähän ei tehdä yksin vaan parhaimmat ajatukset, ideat, sisällöt ja vahva asiantuntijuus löytyvät verkostoista eri ammattilaisilta.
Ensimmäisessä vaiheessa asiakasturvallisuutta käsiteltiin laajasti sosiaalihuollon alueellisissa työpajoissa syksyllä 2023. Niiden tuloksena rikastui taustatieto siitä, millä kaikilla sanoilla ja tavoilla asia jäsentyi sosiaalihuollon arjen toiminnassa.
Miten asiakasturvallisuudesta puhuttiin?
Sosiaalihuollon asiakasturvallisuutta edistäviä ja heikentäviä tekijöitä kuvattiin eri tasoisina asioina ja toimintoina. Asiakasturvallisuusriskejä tunnistettiin enemmän hoivan ja huolenpidon ympäristöissä kuin sosiaalihuollon palveluprosessin kokonaisuuden näkökulmasta.
Tämän havainnon perusteella voitiin päätellä, että tarvitaan sosiaalityön asiakasturvallisuutta jäsentävä tiivis kuvaus. Sen tulisi sisältää eri näkökulmia ja osatekijöitä, joita voisi hyödyntää sekä kokonaisuutena että yksittäisinä osioina.
Hahmottamisen apuna käytettiin näkökulmataulukkoa, jonka avulla kuvaus jäsennettiin organisaation, ammattilaisen ja asiakkaan asiakasturvallisuuden osatekijöihin. Näiden rinnalle päädyttiin kokoamaan tukimateriaali, jota voisi hyödyntää perehtymisen ja oppimisen tukena.
Sosiaalialan asiantuntijaryhmässä materiaalia käsiteltiin ja täydennettiin, jonka jälkeen se lähetettiin kommentoitavaksi eri verkostoille. Saadut palautteet olivat monin tavoin merkityksellisiä. Niiden perusteella materiaalin sanoitusta ja kuvauksen käyttötarkoitusta hiottiin sekä tukimateriaalia vahvistettiin. Osa kommenteista sisälsi myös jatkotoiveita yksityiskohtaisempiin työkaluihin.
Millainen sanoitus saatiin aikaan?
Lopputuloksena eri vaiheiden jälkeen valmistui moninäkökulmainen ja eri osatekijöitä sisältävä työkalu, joka sai nimen Asiakasturvallisuuden kuvaus sosiaalityössä.
Työkalun avulla asiakasturvallisuuden ilmenemistä voi tarkastella sosiaalihuollon palvelutehtävien alueilla. Sitä voi esimerkiksi käyttää eri toimintaympäristöissä ja työyksiköissä keskustelun ja itsearvioinnin tukena sekä seinällä huoneentauluna tai muistilistana. Sen avulla asiakasturvallisuutta voi tarkastella myös asiakkaan palvelukokemuksen näkökulmasta.
Yhdeltä tekoälykumppanilta (Copilot) pyysin arvion siitä, mitä hyötyä työkalusta voisi olla? Vastaus tuli ruudulle saman tien neljänä kiteytyksenä.
- Materiaalia voidaan käyttää osana uusien työntekijöiden perehdytystä ja ammattilaisten jatkuvaa koulutusta.
- Se auttaa tunnistamaan ja arvioimaan asiakasturvallisuuteen liittyviä riskejä sekä kehittämään toimintatapoja niiden hallitsemiseksi.
- Materiaali jäsentää asiakasturvallisuuden asiakkaan, ammattilaisen ja organisaation näkökulmista, mikä auttaa ymmärtämään turvallisuutta eri tasoilla.
- Se tarjoaa näkökulmia ja osatekijöitä, joiden avulla organisaatiot voivat tarkastella ja parantaa omia käytäntöjään asiakasturvallisuuden suhteen
Kuvaukseen pyrittiin sisällyttämään sanat, joiden avulla asiakasturvallisuudesta sosiaalityössä ja -huollossa voidaan puhua käytännönläheisesti ja ymmärrettävästi. Toivottavasti sanoituksessa onnistuttiin ja työkalu edistää asiakasturvallista ajattelua ja toimintaa.
Valmisteluvaiheen aikana saatujen rohkaisevien kommenttien sekä tekoälyn tuottaman samankaltaisen kiteytyksen perusteella tähän on mahdollisuus. Kuvauksesta voi työkaluna olla aidosti apua asiakasturvallisuudesta puhumiseen luontevana osana työtä eri sosiaalihuollon toimintaympäristöissä sekä oppimisen ja perehtymisen tukena. Siten työkalu voi edesauttaa käsitteen tunnettavuutta ja edesauttaa asiakasturvallisuutta vahvistavia toiminta- ja menettelytapoja.
———
Kirjoittaja: Eija Savelius-Koski, sosiaalihuollon erityisasiantuntija, Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus
Lue keskuksen muut blogikirjoitukset täältä