Siirry sisältöön
Blogi

Blogikirjoitus: Digitaalista terveyden lukutaitoa halutaan parantaa Itämeren alueella

DEAHL Baltic -hankkeen tavoitteena on parantaa terveydenhuollon ammattilaisten ja organisaatioiden digitaalista terveyden lukutaitoa koko Itämeren alueella. Näin voidaan tukea erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä, kuten iäkkäitä ja maahanmuuttajia, navigoimaan yhä digitaalisemmassa terveydenhuollossa.

Digitaalinen terveyden lukutaito tarkoittaa kykyä hankkia, ymmärtää, arvioida ja käyttää digitaalista tietoa sekä palveluita tavalla, joka edistää terveyttä ja hyvinvointia. Ilman näitä taitoja potilaat voivat jäädä digitaalisten terveyspalvelujen ulkopuolelle, mikä lisää eriarvoisuutta.

Digitaalinen terveyden lukutaito ei ole kuitenkaan ainoastaan yksilön asia, vaan liittyy keskeisesti palveluiden helppokäyttöisyyteen, saavutettavuuteen sekä saatavilla olevaan tukeen. Mikäli digitaaliset palvelut ovat helppokäyttöisiä ja saavutettavia, vähäisempikin osaaminen voi riittää.

Organisaatioita autetaan tarjoamaan turvallisia digitaalisia palveluita

DEAHL Baltic -hanke (Digital Empowerment for Active Healthy Living in the Baltic Region) keskittyy kansalaisten digitaalisen terveyden lukutaidon sijaan auttamaan organisaatioita tarjoamaan digitaalisia palveluita, joita kaikkien ihmisten on helppo löytää, ymmärtää ja käyttää terveydestään huolehtimiseksi. Keskeisenä tavoitteena on, että organisaatio tarjoaa turvallisia digitaalisia palveluita, jotka tukevat asiakkaan omien voimavarojen vahvistamista sekä edistävät hänen elämänhallintaansa.

EU:n Digital Decade -strategiassa tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä jokaisella EU:n kansalaisella on pääsy omiin sähköisiin terveystietoihinsa. Tämä edellyttää kuitenkin kansalaisten ja myös terveydenhuollon ammattilaisten riittäviä valmiuksia ja juuri tähän DEAHL Baltic vastaa.

Koulutus- ja tietopaketti ratkaisuksi

Hankkeessa kehitetään koulutus- ja tietopaketti terveydenhuollon ammattilaisille ja organisaatioille yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Se pitää sisällään konkreettisia työkaluja sekä verkko-oppimisalustan, jonka avulla terveydenhuollon toimijat oppivat digitaalisten terveyspalveluiden saavutettavuuden ja digikuilujen huomioimisen periaatteita. Digitaalisten palveluiden asiakas- ja potilasturvallisuuden hallinta on mahdollista, kun kaikki organisaation toimijat osallistuvat ja sitoutuvat täydennyskoulutukseen.

Osana tätä kokonaisuutta hyödynnetään myös Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen kehittämää Digipalvelujen riskien arviointi -työkalua. Sen avulla osallistuvat terveydenhuollon organisaatiot voivat tunnistaa ja arvioida digitaalisten palveluiden mahdollisia riskejä asiakas- ja potilasturvallisuudelle. Tämä on kriittinen askel, jotta digipalvelujen käyttöönotto tapahtuisi turvallisesti ja yhdenvertaisesti kaikille potilaille. Riskien arviointi auttaa varmistamaan, että uudet digitaaliset ratkaisut eivät lisää terveyseroja tai aseta tiettyjä potilasryhmiä haavoittuvaan asemaan.

Kansainvälinen yhteistyö vahvana selkärankana

DEAHL Baltic tuo yhteen keskeiset toimijat kuudesta Baltian alueen maasta: Puolasta, Latviasta, Saksasta, Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta. Hankekonsortio koostuu korkeakouluista, terveyspalveluita toteuttavista organisaatioista, alueellisista kehittämisorganisaatioista sekä asiantuntijaorganisaatioista. Suomea Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen ohella edustaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu, joka vastaa hankkeen koulutus- ja tietopaketista ja siihen liittyvistä selvityksistä. Hankkeen yhteinen tavoite on selkeä: parantaa terveydenhuollon valmiuksia, vähentää eriarvoisuutta ja tuoda digitaaliset palvelut kaikkien saataville – iästä, taustasta tai digitaalisista lähtökohdista riippumatta.

DEAHL Baltic -hanke käynnistyi Hampurissa

DEAHL Baltic -konsortion hankekumppanit kokoontuivat 10.–12.3.2025 Hampuriin käynnistämään hankkeen virallisesti. Kick off -tapaaminen järjestettiin historiallisessa Viktoria Kasernessa.

Tapaamisen aikana rakennettiin työpajojen kautta yhteistä ymmärrystä hankkeen tavoitteista ja käytännön toteutuksesta. Esille nousi maiden välisiä eroja digitaalisten terveyspalvelujen kehityksessä sekä erilaisia näkökulmia ja painotuksia. Kaikkia yhdisti kuitenkin vahva tahto edistää saavutettavia ja yhdenvertaisia digipalveluja Itämeren alueella.

Tapaaminen sisälsi myös verkostoitumista ja tutustumista Hampurin monipuoliseen kaupunkiympäristöön. Paikalliset kumppanit järjestivät muun muassa Elbe-joen varrella opastetun kävelykierroksen, johon sisältyi lauttamatka ja tutustumista kaupungin satama-alueeseen (kuvassa). Lisäksi osallistujat pääsivät vierailemaan vaikuttavassa Elbphilharmonie-konserttitalossa ja ihailemaan kaupungin maisemia sen huipulta.

Blogiteksti on kirjoitettu osana Euroopan unionin osarahoittamaa DEAHL Baltic -hanketta (Interreg Baltic Sea Region).