Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus toteutti hyvinvointialuekierroksen keväällä 2025
Valtaosa hyvinvointialueista otti Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen vierailun vastaan koko johtoryhmänsä sekä asiakas- ja potilasturvallisuuden, laadun tai omavalvonnan/valvonnan asiantuntijoiden voimin.
Asiakas- ja potilasturvallisuuden mittaaminen ja tilannekuvan seuranta hyvinvointialueilla
Hyvinvointialueet olivat ottaneet Prosessi- ja rakenneindikaattoreita, Kuuman linjan indikaattoreita ja ensimmäisen vaiheen määrällisiä vertailumittareita hyvin käyttöön. Mittaritiedon hyödyntämisessä koettiin olevan vielä parantamisen varaa.
Keskuksen uuteen tehtävään tuottaa kokoavaa tilannekuvaa sekä trenditietoa asiakas- ja potilasturvallisuudesta ja sen yhteydestä erilaisiin muutoksiin, kuten sopeutustoimiin hyvinvointialueilla, suhtauduttiin kiinnostuksella, ja tehtävää pidettiin tärkeänä. Keskusteluissa pohdittiin mahdollisuutta yhteistyöaluetasoisen tilannekuvan tuottamiseen ja tiedolta toivottiin mahdollisimman suurta reaaliaikaisuutta.
Kansallisen asiakas- ja potilasturvallisuusstrategian 2027–2031 valmistelu
Seuraavalta strategialta odotetaan jatkuvuutta suhteessa voimassa olevaan strategiaan, jotta hyvää kehittämistyötä voidaan jatkaa ja kehitettyjä vahvuuksia edelleen vahvistaa. Strategian odotetaan olevan edellistä tiiviimpi ja priorisoidumpi, jotta se huomioisi järjestäjien ja tuottajien toimeenpanokyvyn sekä taloudelliset paineet. Strategialta odotetaan selkeyttä ja konkreettisuutta sekä viestittävyyttä.
Strategian odotetaan ulottuvan arkeen ja huomioivan niin sosiaalihuollon, terveydenhuollon kuin pelastustoimenkin asiakas- ja potilasturvallisuuden. Vaikuttavuusperusteisuuden tulisi hyvinvointialueiden näkemyksen mukaan luonnehtia myös tulevaa strategiaa.
Asiakas- ja potilasturvallisuuden koulutuksen ja osaamisen verkostomainen yhteistyö yhteistyöalueittain
Asiakas- ja potilasturvallisuuden osaamisvaatimusten ja koulutussisältöjen yhtenäinen määrittely ja sen myötä erityisesti valmistuvien ammattilaisten osaamisen yhtenäistäminen ja vahvistaminen koettiin tärkeäksi.
Hyvinvointialueet pitivät osaamiskeskusvalmistelua tervetulleena ja korostivat tarvetta resurssien tehokkaalle käytölle koulutuksen ja osaamisen vahvistamisessa oppilaitosten ja hyvinvointialueiden yhteistyönä. Kiinnostusta herätti Länsi-Suomen yhteistyöalueella solmittu YTA-sopimus, johon osaamiskeskustoiminta on sisällytetty. Hyvinvointialueiden pääasiallisena viestinä oli halu käynnistää tai jatkaa yhteistyötä osaamiskeskusten perustamiseksi yhteistyöalueille.
Muut viestit yhteisistä keskusteluista
Kansallinen yhteistyö asiakas- ja potilasturvallisuuden edistämiseksi koettiin yleisesti hyödylliseksi ja tärkeäksi, ja Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen antamaa tukea arvostettiin.
Hyvinvointialueiden puheenvuoroissa toivottiin vielä aikaisempaa yhtenäisempää kansallista ohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Asiakas- ja potilasturvallisuuden ylläpitäminen ja edistäminen nähtiin kustannusvaikuttavaksi toiminnaksi.
Lue lisää täältä: Raportti Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen kierroksesta hyvinvointialueille keväällä 2025. Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen selvityksiä ja raportteja 2025:1. (pdf)