Siirry sisältöön
Uutiset

Avoin kirje uusille päättäjille

Alla julkaistu Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen kirje on lähetetty hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS:n kirjaamoihin, ja pyydetty välittämään se valtuutetuille ja muille luottamushenkilöille, alueiden johtajille sekä turvallisuuden ja laadun, valvonnan ja vaikuttavuuden asiantuntijoille. Kirjeessä kuvataan Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen toimintaa ja ajankohtaisia teemoja, jotka tukevat päätöksentekoa sosiaali- ja terveydenhuollon turvallisuuden varmistamisessa.

Arvoisa valtuutettu

Lämpimät onnittelut alkaneesta valtuustokaudesta! Toivotamme teille menestystä tärkeässä tehtävässänne alueen ja sen asukkaiden parhaaksi.

Haluamme tuoda tietoonne Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen toimintaa ja ajankohtaisia teemoja, jotka tukevat päätöksentekoa sosiaali- ja terveydenhuollon turvallisuuden varmistamisessa.

Kansallinen tehtävä – alueellinen vaikuttavuus

Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus toimii valtakunnallisesti ja sen tehtävänä on yhteensovittaa asiakas- ja potilasturvallisuuden suunnittelua ja kehittämistä. Vaikka keskus kuuluu Pohjanmaan hyvinvointialueen organisaatioon, sen toimintaa ohjaa ja pääosin rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Lue lisää keskuksen tehtävistä täältä.

Tukea alueille

Jaamme tutkittua tietoa ja hyviä käytänteitä, koulutamme ja ylläpidämme asiantuntijaverkostoja, ja julkaisemme turvallisuutta edistäviä työkaluja. Näitä ovat muun muassa toimintaohjeet, tarkistuslistat sekä mittarit ja indikaattorit. Työkaluja voi ottaa käyttöön sellaisenaan tai soveltuvin osin, käyttöönotto on vapaaehtoista.

Esimerkkejä työkaluista: Arviointityökalu: suunniteltujen muutosten vaikutukset asiakas- ja potilasturvallisuuteen ja Digipalvelujen riskien arviointi -työkalu.

Omavalvonta ja turvallisuus

Valvontalain mukaisella omavalvonnalla varmistetaan palveluiden turvallisuus ja laatu, ja että palveluyksiköiden arjessa toimitaan palvelunjärjestäjän ja -tuottajan tavoitteiden ja toimintaohjeiden mukaisesti.

Keväällä 2025 käydyissä keskusteluissa hyvinvointialueiden, HUS-yhtymän ja Helsingin kaupungin kanssa nousivat esiin muun muassa:

  • sopeutustoimien asiakas- ja potilasturvallisuusvaikutusten mittaaminen ja arviointi
  • Asiakas- ja potilasturvallisuusstrategian 2021-2026 toimeenpanon väliarviointi
  • asiakas- ja potilasturvallisuuden koulutusyhteistyön edistäminen.

Lisää tietoa näistä teemoista: No Harm -webinaari 6.3.2025 Sote-säästöjen vaikutukset asiakas- ja potilasturvallisuuteen ja Omavalvonnassa pelkkä ohjeiden noudattaminen ei riitä.

Julkaisemme lyhennelmiä valvontaviranomaisten ja ylimpien laillisuusvalvojien ratkaisuista, ja välitämme tietoa keinoista (esim. keskuksen tarjolla olevat työkalut ja mahdollinen muu tuki), joilla tuetaan lainsäädännön oikeaa soveltamista palveluntuottajien parissa.

Haitta- ja vaaratapahtumista tarvitaan tietoa palvelujen turvallisuuden lisäämiseksi

Edistämme sote-tietotuotannon uudistamista yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Tavoitteena on uudistaa haitta- ja vaaratapahtumailmoitusmenettelyt digitaalisuutta ja tekoälyä hyödyntäen.

Ilmoituksista saatavaa vertailutietoa tarvitaan kehittämisen, tiedolla johtamisen, ohjauksen ja (oma)valvonnan tueksi. Tavoite on digitaalisuutta ja tekoälyä hyödyntäen sujuvoittaa kirjaamista ja tiedonsiirtoa, rakentaa yhtenäinen tietovaranto sekä julkaista vertailukelpoista tietoa. 

Lue lisää: Tietotuotanto, tilannekuvan seuranta ja tiedolla johtaminen asiakas- ja potilasturvallisuuden kivijalaksi ja perustaksi.  Uusi Suomi 16.4.2025

  • Kaikista vakavista tapahtumista tulisi koota tiedot ja julkaista johtopäätökset koko toimialan hyväksi.
  • Haitta- ja vaaratapahtumatieto auttaa suuntaamaan kehittämisresursseja vaikuttavimpiin kohteisiin.

Vaikuttaminen päätöksentekoon

Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskuksen vaikuttamistavoitteet päätöksentekoon löydät täältä ja  asiantuntijakirjoituksia poliittisen päätöksenteon tueksi täältä.

Keskus osallistuu lainsäädännön valmisteluun antamalla lausuntoja hallituksen esityksistä ja asiantuntijalausuntoja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle sekä osallistumalla valiokunnan asiantuntijakuulemisiin. Löydät keskukset näkemykset täältä.

Keskus pitää tärkeänä, että

  • hyvinvointialueiden valtakunnallisiin tavoitteisiin 2025–2029 sisällytetään indikaattoreita, jotka kuvaavat asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamista laaja-alaisesti, joiden vaikuttavuudesta on vahvaa näyttöä ja jotka kohdistuvat vältettävissä oleviin haitta- ja vaaratapahtumiin
  • asiakas- ja potilasturvallisuudesta kertovaa tietoa sisältyisi myös hyvinvointialueiden seurannan vähimmäistietoihin ja THL tuottaisi vertailutietoa hyvinvointialueiden ohjauksessa, seurannassa ja arvioinnissa sekä valvonnassa hyödynnettäväksi.

Lisää tietoa päättäjille: Tilaa päättäjäkirje tästä.

Toivomme, että voimme jatkossakin tarjota asiantuntemustamme päätöksenteon tueksi ja edistää yhdessä turvallisempaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Ystävällisin terveisin,

Tuija Ikonen                                                                                                              
johtaja, Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus               
potilasturvallisuuden professori, Turun yliopisto          
tuija.ikonen(a)ovph.fi                                                                                                 

Hanna Toiviainen
ohjelmapäällikkö, FT (kansanterveys), YTM
Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus
hanna.toiviainen(a)ovph.fi

Jakelu: hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUSin kirjaamot

Tätä kirjettä voi jakaa valtuutetuille ja muille luottamushenkilöille, alueiden johtajille sekä turvallisuuden ja laadun, valvonnan ja vaikuttavuuden asiantuntijoille.