Oheiskärsijä-toimintamalli
Oheiskärsijä-toimintamallin avulla tuetaan työntekijää, joka on ollut osallisena asiakkaaseen tai potilaaseen kohdistuvassa vaaratapahtumassa siten, että tilanteesta on koitunut hänelle itselleenkin kielteisiä vaikutuksia.
Englanniksi Oheiskärsijä-toimintamallista käytetään nimeä Second Victim Program. Vaaratapahtumassa voi olla kyse joko läheltä piti -tilanteesta tai haittatapahtumasta. Myös työtapaturmat voivat käynnistää samanlaisen henkisen prosessin kuin vaaratapahtumat.
Vaaratapahtuman sattuessa on työntekijän yksilöllinen tukeminen välttämätöntä työkyvyn säilyttämiseksi. Jokaisen esihenkilön velvollisuus on käynnistää tukitoimet.
Asiakas/potilas ja hänen läheisensä ovat vaaratapahtuman ensimmäisiä kärsijöitä. Osallisina olleille sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen ja turvallisuuspalveluiden ammattilaisille voi syntyä tilanteessa oheiskärsijäkokemus.
Vaaratapahtuman sattuessa esihenkilö selvittää seuraavat asiat:
- Ovatko potilaat/asiakkaat ja hänen läheisensä kunnossa?
- Ovatko työntekijät kunnossa?
- Ovatko tilat ja toimintaympäristöt turvallisia?
- Mitä on tapahtunut?
- Ovatko kaikki tarvittavat tahot tietoisia tapahtumasta?
Selvityksen jälkeen käynnistetään vaaratapahtumassa osallisena olleen työntekijän tukitoimet. Jos kyseessä on vakava vaaratapahtuma, käynnistyy sen tutkinta organisaation käytännön mukaisesti.
Vaaratapahtumassa osallisena olleelle työntekijälle sekä asiakkaalle/potilaalle ja tämän läheiselle järjestetään kohtaaminen.
Anteeksipyytäminen asiakkaalta/potilaalta on keskeinen osa kohtaamista. Myös organisaation puolesta pyydetään anteeksi ja pahoitellaan tapahtunutta. Samalla kerrotaan, että tilanteesta opitaan, jotta vastaavia tilanteita ei pääse syntymään. On tärkeää osoittaa asiakkaalle/potilaalle ja hänen läheisilleen, että asia otetaan vakavasti. Osallisena olleelle työntekijälle on tärkeää, että hän saa anteeksipyyntötilanteessa tukea.

Tulosta Oheiskärsijä-toimintamallin kuvaus täältä (pdf).
Tulosta Oheiskärsijä-toimintamallin vaiheet kuva-tiedostona (png) (in English, png) tai pdf-tiedostona (in English, pdf).
————-
Työkalu on laadittu oheiskärsijäilmiöön perehtyneessä asiantuntijaryhmässä, jonka on koordinoinut strateginen kärki 2: Hyvinvoivat ja osaavat ammattilaiset.